Advent az Örömhír Óvodában

-o-

PIC_2240Advent, talán ez az ünnep, amely leginkább ráébreszt feladatunkra, hogy tovább adjuk az örömhírt. Amikor körül nézünk karácsony előtt a városban, az áruházakban, elgondolkodhatunk, valóban szólhat a karácsony a csillogásról, a drága ajándékok beszerzéséről? Mikor meggyújtottuk adventi koszorúnkon az első gyertyát, elénekeltük a kis dalt: „Ég a gyertya ég,… szíveinkből a szeretet ki ne aludjék.” majd a gyerekek elmondták, hogy szerintük mi a szeretet, senki nem beszélt drága ajándékokról. Számukra sokkal fontosabb volt szüleik simogatása, ölelése, egy szép mese, az együtt töltött jó délutánok, a közös játék.

Ezért együtt készültünk a családokkal karácsonyra. Együtt vártuk Jézus eljövetelét. A szülőkkel készítettük el a gyerekek karácsonyi ajándékát. December 13-ra, családos karácsonyunkra ügyes kezű édesanyáink és nevelőink szintén sok szép portékát készítettek. Mások finom süteményekkel tették családiasabbá ünnepünket. Lelkésznőnk, Dóra néni rövid áhítata után a gyermekek énekeltek, verseltek. Szakács Zille óvodásunk hegedű játékával, a nagy Kurázsisok szép néptánccal leptek meg minket. Ezek után a gyerekek szüleikkel karácsonyi díszeket is készíthettek. Lehetőség nyílt egy kis elcsendesedésre is karácsonyi kápolnánkban.

A gyerekekkel hétről hétre éltük át az ’eljövetelre’ való várakozás örömét. Mézeskalácsot sütöttünk, ajándékokat készítettünk a szüleiknek. Nap, mint nap várta valamilyen meglepetés gyermekeinket az adventi naptár kibontásakor.: A karácsonyi történet bábozása, egy szép hangszeres játék, mese, kirándulás a várba felállított betlehemi jászolhoz, a Szilágyi iskolások betlehemes műsora, vagy az óvó nénik, dadus nénik mese dramatizálása.  Délelőttönként a gyerekek szorgalmasan rajzoltak, vagdostak, ragasztottak, így ünnepnapunkra szép karácsonyi pompába öltöztettük óvodánkat.