Elindult egy újabb év

 

Elindult egy újabb év - Örömhír Óvoda VeszprémAz Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda a nyári szünet után immáron 5. éve, szeptember 1-én újra megnyitotta kapuit. Sok kisgyermeket elballagtattunk az év végén, de újak is jöttek helyettük, így a gyermekek száma a három csoportban összesen 65 fő. De nem csak a gyerekek körében történt változás, hanem a pedagógusokéban is: két új óvónő és egy dajka is került az óvodába. Legyen munkájukon Isten áldása.

Nyáron környezetünk is megszépült, hála a Continental Kft. dolgozóinak és néhány szülőnek, akiknek segítségével kifestettük az óvoda folyosóit, az előteret, és a teakonyhát is. Nagy József gyülekezeti tagunk a tornatermet és a Napsugár csoport szobáját festette ki. Továbbá havonta egy alkalommal a Férfikör tagjai is eljönnek hozzánk, és minden férfimunkát megcsinálnak itt nálunk: polcokat, faliújságokat fúrnak fel, villanykapcsolókat, bútorokat javítanak meg.  Mindnyájuknak ezúton is hálásan köszönjük a munkájukat!

Vannak dolgok, amik viszont nem változtak. Az óvodai nevelésben a keresztyén szellemiség és értékrend mellett mindig fontosnak tartottuk a magyar népi hagyományok, népzene, népi játékok megismertetését a gyerekekkel, így folytatódik a néptánc oktatása játékos formában Sanci bácsival.

Idén is lehetőség van játékos keretek közt az angol nyelv tanulására, melyet két óvodapedagógusunk összehangolt lelkes munkájának köszönhetünk.

A logikai játékokat kedvelő gyermekek megismerkedhetnek a sakkjáték figuráival, szabályaival és gyakorolhatják azokat külön foglalkozásokon. A sakk segít a gyerekeknek a logikus gondolkodás kialakításában, fejleszti az irányérzéküket és a térorientációjukat.

Óvodánkban folytatjuk a korábbi évekhez hasonlóan a kutyaterápiás foglalkozásokat. A gyermekek betanított kutyákkal barátkozhatnak, játszhatnak, de főképpen feladatokat teljesítenek. Ezekhez az állatokhoz közel kerülve segítünk nekik, hogy oldódjanak gátlásaik, félelmeik. Akiknek pedig hiányzik a nyár és azzal együtt a vízben való lubickolás, úszásra is járhatnak a Március 15-i uszodába.

Az ősz első – családokkal közös – programja október 8-án volt. A gyerekekkel és a szülőkkel ellátogattunk az Ajka melletti „Nomádia” szabadidőparkba. Szerettük volna óvodánk 5. születésnapját a családokkal együtt is megünnepelni. A gyerekek számára már az is nagy élmény volt, hogy vonattal utaztunk, mivel a legtöbben szinte mindig autóval vagy busszal közlekednek.

A kirándulás előtt izgultunk, mert esőt és rossz időt jósoltak, de a gondviselésnek köszönhetően az előrejelzés nem vált be, a megérkezésünk után egy-két órával a szép, napsütéses idő kedvezett a szabadtéri játékoknak. A gyerekek és a szülők is igazi időutazáson vehettek részt visszacsöppenve a lovagi korba. Fakardokkal és pajzsokkal apák és fiaik mérték össze erejüket. Egy hatalmas, fából készült vár csak arra várt, hogy a gyerekek bevehessék. Gyereknagyságú, földbe állított csúzlikkal bombázhatták a várat és lovagjaikat, és még számtalan egyéb játék és eszköz szolgálta a gyerekek és szüleik szórakozását. Lehetőség volt állatetetésre és simogatásra, egy kis tavon a tutajozásra. Ebédre pedig előkerültek a nyársak, szülők és gyerekek ültek a tűz körül és készítették a finom sült szalonnát, virslit, hagymát és zsíros kenyeret. Ebéd után, mi után a hasunkat megtöltöttük, fontosnak éreztük, hogy a lelkünket is megtöltsük az Úr igéjével, így Istentiszteleten vettünk részt, melyet Ittzés János nyugalmazott püspök, egyben óvodánk keresztapja tartott. Ezúton is köszönjük közreműködését, és az Úr áldását kérjük a további életére.

Az Istentisztelet után visszatértünk a középkorba, íjjal és nyilakkal lelőttünk pár szalmából készített vadkant és őzet. Pénzt is vertünk, melybe mindenki belekalapálhatta saját nevét, így igazán személyre szóló emléket vihettek haza. Zárásképpen pedig traktortúrára mentünk a park körül. Egy traktorhoz pótkocsit kapcsoltak, ezen ülve lehetett a környéket bejárni. Azt gondolom nagy élmény volt minden gyermek számára (volt olyan kisgyerek is, aki az egész napos játék után a zötykölődő traktorút közben szépen álomba is szenderült).

Késő délután indultunk haza fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva.

Október 11-én ünnepeltük óvodánk 5. születésnapját bensőségesebb körben. Hálaadásul az elmúlt öt év kegyelmeiért istentiszteleten vettünk részt, melyet Isó Dorottya lelkésznő tartott. Ezután a gyerekek a szépen feldíszített tornaszobában gyülekeztek, ahol megterített asztal várta őket. Énekeltünk, tortát ettünk, fényképezkedtünk, ahogy az egy születésnapon szokás. De ami nem maradhat el egy ilyen csodás alkalmon sem: az ajándék. A gyerekek rengeteg sok szép játékot kaptak, mind a csoportszobába, mind az udvarra. Beépítésre került két új négyszemélyes, és egy kétszemélyes rugós hinta, emellett egy lengő híd is. A csoportszobákba pedig új babák, konyhai eszközök, fiúknak szerelőpadok, Duplok, társasok, diafilmek és még számtalan játék került be. Hálásan köszönjük a gyülekezeti tagok támogatását, nagy örömet jelentettek ezek az ajándékok az óvodásoknak!

De a csoportok a szép új játékok ellenére sem tétlenkednek. Október hónapban a gyerekek még vidéki gazdaságokba is ellátogattak, ahol az őszi betakarítási munkákat láthatták, háziállatokkal ismerkedhettek meg közelről.

A Bárányka csoport Szabadságpusztán almát, körtét, diót szüretelt. Az almából később az óvodában befőttet, almás pitét készítettek. A Napsugár csoport Hidegkúton volt az egyik óvodás gyermek nagypapájánál, ahol volt traktorozás, lovaglás, dióverés és meglátogattak a gyerekek egy mangalicafarmot is, ahol élvezettel nézték az állatok sárban való dagonyázását.

Az idén is alkalmunk nyílt a nagycsoportos gyermekeket a Petőfi Színházba vinni. Már egy előadást meg is tekinthettek, mely után több gyerekben és pedagógusban felmerült a gondolat, hogyan is áll össze az előadás, honnan jön a füst és a zene, ki mozgatja a díszleteket? Már el is indult bennünk a gondolat: vajon megtekinthetjük valahogy, mi folyik a kulisszák rejtelmeiben?

A Kabóca Bábszínházból az eddigiekhez hasonlóan az óvodába jönnek a bábszínészek, hogy bábelőadást tartsanak a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

A nagyobb gyermekeket fogadták a Padányi Általános Iskola tanulói. Márton püspökre emlékezve az iskolások előadták a történetet, majd együtt lámpást készítettek.

Óvodánk is csatlakozott a reformáció évfordulójának megünnepléséhez. Az egyik csoport egy kisebb várat épített kartonból papírfigurákkal, a másik két csoport összefogva egy olyan nagy várat, amibe néhány gyermek is belefér. A várkapu tetején pedig a következő felirat olvasható: „Erős vár a mi Istenünk!”. Ezzel azt szerettük volna szemléltetni, és a gyermekek számára is érthetőbbé tenni, hogy Isten a mi életünkben olyan, mint régen a középkori embereknek a vár és a várfal. Megóvta és megvédte őket az ellenségtől, az ágyúk tüzétől. A mi életünkben Isten a mi védelmezőnk, aki megóv minket, Isten a mi erős várunk. Óvjon meg és védelmezzen minket ebben a 2016/2017-es tanévben is! Ámen